O posuzování
O posuzování
Jindřich Jedlička (2001)
Nedávno se mne někdo ptal, jestli pokládám
nejmenovaného posuzovatele za „objektivního“. Pro jistotu jsem se zeptal, co se
rozumí pod pojmem „objektivní“.
Upřímně
řečeno svoji roli rozhodčího vykonávám daleko raději na bonitacích a svodech,
než na výstavách. Má to svůj důvod - na svodu zadám jen známku, na výstavě
musím určit i pořadí prvních čtyř jedinců v každé třídě a pak ještě zadávat
tituly. A v tom bývá potíž, věčný důvod k obviňování z nedostatku objektivity.
Co naplat, rozhodčí sám je „subjekt“, jak může být „objektivní“? Vítězí jen
jeden, poražených je mnoho. A tak u kruhu slýcháme: „Copak on nevidí ten dlouhý
ocas (to hnědé oko, tu srst, .....)? Jak může dát na první místo psa s
takovou vadou?“ Nedivím se vystavovatelům. Nejsou zvyklí na
zdůrazňování předností. Typizační karta svodu mladých i bonitační karta, které
každý zná, jsou převážně soupisem vad a nedostatků, na přednosti v nich není
místo. Jen čtyři kódy mohou být popisné (výška, konstituční typ, povaha, soulad
se standardem), jinak platí: čím delší kód, tím víc vad a nedostatků. Přednosti
karta nezná, vše může být nanejvýš „standardní“. A tak píšu tuto úvahu, která
by se mohla jmenovat hledejme přednosti.
Patrně se shodneme, že rozhodčí musí znát standard plemene. To ale
nestačí. Je také potřeba mít posuzované plemeno „v oku“, být schopen posoudit míru projevu popisovaných vlastností. Co je záď „lehce
skloněná“, co „mírně skloněná“? Co je „stop mírný“ a co „naznačený“? Jak je stehno
československého vlčáka „dobře osvalené“? Jako u greyhounda, nebo jako u
bulteriéra? Adepti na funkci rozhodčího někdy vezmou do ruky bonitační kartu,
pak se podívají na zvíře, a začnou kroužkovat. Snad ve snaze dokázat, že nic nepřehlédnou, vytvoří kód dlouhý jak kramářská písnička.
Není-li tlama krátká, pak je určitě dlouhá. A ta hlava je nějaká lehká, a
koutky „trochu “ otevřené, a uši „trochu
Předpokládejme, že posuzování má vliv na výběr chovných partnerů, na
selekci zvířat, na podobu budoucí generace plemene. Pak bychom snad mohli práci
rozhodčího hodnotit ne podle společenského oděvu na recepci večer před výstavou
ani podle počtu titulů „objektivně “ zadaných právě „těm našim“ zvířatům, ale
podle vlivu kvality posuzování na plemeno. Jistě, zní to nadneseně. Dovolím si
odbočku.
V učebnicích genetiky najdeme popsány tři základní typy
selekce. Pominu nyní selekci disruptivní (naše plemeno se bohudíky nečlení na
velikostní nebo barevné rázy), a podívejme se na účinky selekce stabilizační a selekce direkcionální.
Většina znaků, které sledujeme, má kvantitativní charakter - dá se nějak
změřit, vyjádřit číslem, ať už jde o délku, šířku, obvod, úhel nebo vzájemný
poměr. A hodnota kvantitativních znaků bývá (je-li populace v rovnováze) v
populaci rozdělena podle křivky normálního rozdělení. Ta je
charakterizována střední hodnotou a rozptylem (variancí nebo směrodatnou
odchylkou ).
Je-li na vodorovnou osu vynášena hodnota znaku a na svislou počet jedinců, u
nichž znak příslušné hodnoty nabývá, má křivka normálního rozdělení
charakteristický tvar zvonu. Nejvíce zvířat má přibližně střední hodnotu znaku,
směrem k extrémním (nízkým i vysokým) hodnotám takových jedinců ubývá. Čím je
„zvon“ křivky plošší, tím větší je rozptyl. Plocha pod křivkou odpovídá
celkovému počtu jedinců. Na obrázcích je znázorněno působení dvou typů selekce
na rozdělení hodnot znaku v následujících generacích.
Stabilizační selekci známe a běžně
používáme. Směřuje k ujednocení populace ve sledovaném znaku, když střední
hodnota (a s ní většina zvířat) odpovídá standardu. Pak stačí selektovat
odchylky z obou stran, řekněme jak příliš těžké, tak i příliš slabé typy,
jedince s příliš dlouhou, ale i příliš krátkou tlamou, zvířata s proneseným,
ale i vyklenutým hřbetem. Selekční tlak tedy působí z obou stran, střední
hodnota se v dalších generacích nemění, avšak rozptyl se snižuje, a tím se čím
dál větší podíl zvířat dostává do žádoucího, standardního rozmezí.
Jenomže s tímto typem selekce nemůžeme vystačit. Neboť zdaleka ne u
všech znaků můžeme být spokojeni s většinou zvířat, střední hodnota nejednoho
znaku v populaci našeho plemene se nekryje s požadavkem standardu. Je třeba
vyvinout selekční tlak jedním směrem a posunout tak celou křivku směrem ke
standardu. Stabilizace znaku na současné úrovni by byla nežádoucí, protože
výborných jedinců by tak vlastně ubylo (ve prospěch průměrných) a další postup
v chovu by byl ještě obtížnější. Na místě je direkcionální selekce.
Abychom dosáhli efektu, nestačí jen vyřadit jedince nestandardní. Je nezbytné
na druhé straně využít nadprůměrné jedince podstatně více, než odpovídá jejich
zastoupení v rodičovské generaci.
A to zadává obtížný úkol
pro posuzovatele. Sotva který jedinec je totiž vynikající ve všech
znacích. Chovatelé si musí v každé fázi šlechtění plemene stanovit
jen několik priorit, „kde je bota nejvíc tlačí“. Tam hledat jedince vynikající,
„zlepšovatele“. A prominout jim ty nedostatky, které nejsou tolik podstatné,
nebo které je možné kompenzovat výběrem partnerů, sestavováním chovných párů.
Najít přednosti, ne vyjmenovat vady, je ta obtížnější část práce rozhodčího.
Vyhledat zlepšovatele právě těch nedostatků, které v průměru populace
„přestávají být vidět“, a stávají se „normou“ mimo rámec standardu.
Posuzování „podle vad“ vede k šedé průměrnosti, ke stabilizaci daného
stavu. Vítěz sice nebude mít žádnou zřetelnou vadu, ale celkově si známku
„výborný“ sotva zaslouží. A v chovu sice nic nepokazí, ale nic ani nepřinese.
Teprve hodnocení „podle předností“ umožňuje skutečnou chovatelskou práci,
skutečné šlechtění.
Až budete mít dojem, že na zvířeti
postaveném ve výstavním kruhu na přední místo vidíte nedostatky, podívejte se
na něj znovu. Očima hledajícíma přednosti. Možná, že se vám „neobjektivní“
rozhodčí snaží něco ukázat.
Náhledy fotografií ze složky Českoslovenští vlčáci